Душевна розмова за чашкою чаю у Глухівській ЦРБ

У в літературному кафе «Душевна розмова» читального залу Глухівської центральної районної бібліотеки зустрілися глухівські волонтери. Тему на цей раз підказав календар:15 грудня – Міжнародний день чаю.

Що ж таке чай? На це запитання відповідають по-різному... Лікар скаже, що чай - це ліки від багатьох хвороб. Звичайна людина, що це його щоденний ранковий напій. Торговець, що це товар, продаючи який, він заробляє собі на життя. Дієтолог, що це унікальний набір вітамінів, амінокислот та інших корисних речовин організму. Англієць, що це традиція, індієць - це звичай і 40 відсотків національного доходу, китаєць - це культура.

На так званих посиденьках присутні обговорили багато цікавого про цей цілющий напій. Батьківщиною чайного дерева вважається Китай. Зараз чай вирощують у 33 країнах світу на плантаціях, які займають понад 1 млн. га землі. Загальне виробництво чаю в світі – 1 млн. тонн на рік. Найбільше чаю виробляє Індія, Китай, Шрі-Ланка, Японія. Саджають чай у Грузії, Азербайджані, Казахстані, Краснодарському краї, а також у Західній Україні.

Спочатку не всі європейці уміли поводитися з чаєм. Різні кумедні випадки про це розповіли учасники клубу і навіть, заспівали пісню.

Чай рослина довговічна, живе і плодоносить протягом 100 і більше років, потребує постійного догляду.

Світова класифікація поділяє чай на вісім сортів: чорний, зелений, білий, червоний, синій, жовтий, ароматизований і «нечайно» чай. Кожен з сортів може різнитися за видами. Варто відзначити, що колір чаю залежить від ступеня окислення ферментами його листя перед остаточною сушкою.

Ведучі святкової зустрічі бібліотекарі Ніна Шубнікова та Людмила Бубнова провели майстер–клас із заварювання чорного, зеленого та синього чаю. А поетеса Ірина Колтакова подарувала присутнім свого вірша та ще й заварила екзотичний китайський зелений зв'язаний, або квітучий чай, який складається із зв'язки сушеного листя чаю, накручених навколо однієї або декількох сухих квіток. Заварювання супроводжувалось естетичним видовищем розпускання бутону в квітку.

Учасники чаювання обговорили цілющі властивості чаїв, як їх правильно споживати, як відрізнити фірмовий чай від підробки. За чашкою свіжозвареного напою вони згадали вірші, прислів’я, загадки, пісні про чай. У цьому їм допомогли поетеси Тамара Роднова, Лідія Процик та співачки Валентина Панасенко і Людмила Сидоренко.
Завершувались чайні посиденьки переглядом виставки – інсталяції, де крім літератури про чай, були представлені різні заварники, сорти чаю і, навіть, дзвіночки – чайнички від колекціонерки Ірини Колтакової.

- Учасники «літературного кафе» вирішили започаткувати традицію кожного року святкувати День чаю, бо про чай, чайні церемонії можна говорити безкінечно, - розповіла голова правління глухівського відділення ВБО «Турбота про літніх в Україні» Тамара Александренко.

Електронні петиції

Документи облради

youtube twitter facebook google plus